Friday, 1 September 2017

Almost one year



Assalamualaikum,

Lama tak update belog nie almost one year ... >_<
Sejak kerja kat tempat baru tak baru juga laa kerja sini almost one year daaa ..hahahahaha
Dari Cheras ke Shah Alam. :D
Dari Telemarketing workers bertukar arah ke Admin operations KTM.

Alhamdulillah,seronok sangat kerja disini walaupon aku la workers paling mudaaa...hahahaha
Tapi bila kite kerja ngn orang yang lebih berusia nie ,perwatakan,perangai kenala behave & matang sikit berbanding kerja di tempat lama yang majoriti sebaya ..hahaha
Tapi kerja memang seronok di w/house nie but penat sangat masa rehat takde sangat bila kerja operasi ni ..banyak habiskan masa di tempat kerja ,bak kata pekerja lama disini "mental,fizikal tak kental tak boleh kerja sini" so alhamdulillah aku dah hampir setahun dapat bertahan disini disebabkan orang sekeliling yang sangat supportive & friendly. :)








Saturday, 29 October 2016

Vacayy di Pulau Perhentian (8/10/2016 - 10/10/2016)

Haii, Assalamualaikum :)

Apa khabar semua ?Lama sangat fiqa tak update blog nie kan ..rase dah berhabuk belog nih.hahahahaha
Okay, kat sini fiqa nak share la fiqa g vacation dengan officemates fiqa for the firstime setelah kerja kat tempat tuh 6 bulan gak laa...dan tu jugakla fiqa g vacay without trip ..nie g vacay bersama kawan kawan yang betul2 kitaorg rapat la dlm office...kire macam geng la kitaorg nie ..hahahaha
Kitaorang pergi 8/10-10/10 and kitaorang pergi pulau perhentian under travel agent sebab tak berani nak redah macam tuh je risau lari bajet an an ..kitaorg g ngan agent rm300 ,memang rase mahal plus rase insecure kan kan? but alhamdulillah,kami bersyukur sebab dapat agent yang boleh dipercayai plus memang sangat puas hati bilik selesa,makan terlebih cukup,snorkelling pon sangat best dapat boatman yang sangat sporting gilaaaa.hahahahahahaa
Best memang sangat best sebelum pergi tuh macam macam perancangan dan dah plan baikk punyaaa tapi on the day hancussss kelauttt semuaa ...ahahahaha

Ceritanya camnie :

 7/10/2016 -10/10/2016
Kitaorang punya tiket bas ke kuala besut pukul 10.30 malam then pagi tuh kitaorg kerja tapi dah plan la kumpul kat tbs pukul 10PM tapi macam biasala janji melayu memasing..aku n kawan aku mmg smpai on time tapi sorg pon xde lagi -_- . Then aku kira as ketua trip tuh call la kawan2 yang tak sampai lagi ..Masing2 kate OTW so boleh diterima sampai la kat TBS nama kitaorg disebut suruh naik bas sekarang jugakk sebab bas nak berlepas daa..aku,abey & bell punya la gelabah sebab kawan kitaorg lagi 2 org xsampai lagi sbb KTM stuck sbb hujan..Mati kutu beb !consider ngn driver bas suruh tggu kejap then okayla tggu then seorang pekerja perempuan TBS yang kurang ajar tengking kitaorg suruh naik bas padahal abg driver okay je ..kalau nak suruh naik bas pon tak perlu nak panggil dengan cara tengking panggil elok2 nak suruh naik bas..kitaorang as customer ade hak !muka je mekap tebal 10 cm tapi adab takde !then dah bertekak ngn akak TBS tuh kitaorg naik la bas then bru je bas gerak kawan kitaorag lagi 2 org tuh smpai but tak leh buat pape sebab memang dah terlepas..so nasib dorang lelaki so dorang gigih cari jaan lain dengan naik motor ke Kuala Besut malam tuh... Time dorang call kate "Takpe,jangan risau kitaorang sampai gak kat sane"time tuh Allah je tahu betapa risau kitaorang kat kawan kitaorang tuh walaupon lelaki bahaya gak naik motor jauhhhh lak tuu ...dengan tempuh pelbagai dugaan dorang kene kacau kat KARAK sampai subuh baru Nampak jalan keluar dari situ dengan kawan kitaorg sorg lgi menyepi menghilang kan diri yang sepatutnya join vacayy sekali  ..memang macam macam dugaan kitaorang tempuh sepanjang vacation tuh tapi alhamdulillah tetap tenang,best dan seronokkk ...
Cerita dia panjang lagi dan ada lagi yang terjadi tapi aku buat ringkasan jeee ...nak cerita semua patah tangan aku nak menaip ..nih pon dah lenguh jari jemari sebab lama sangat sangat aku dah tak menaip sebegini panjang !hahahahaahahahaahahaha
Cerita selebihnya biarlah aku simpan jadikan satu pengalaman dan pengajaran untuk masa hadapan.hahahaha
Okay sampai sinie je kot...nak zzzzz duluan :)
Nie aku share sikit gambar dan video kat sana kehh :)
Enjoyyyy ! :)



)









Saturday, 9 July 2016

RAYA 2016


Hii, Assalamualaikum semuaa :)

So macam mane Bulan Ramadhan ?Semua puasa penuh ke idokkkk ?Hahahaha
Okay, Disini Fiqa nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN kepada semuaaaa umat Islam di seluruh duniaaa  :D
Okay tahun nie Fiqa pon takde tema tema baju pon sebab lagi 4-5 hari nak raya baru terkedek-kedek cari baju raya kat Jalan Tar, Jakel bagaii ..Last minit cari mmg susah laa nak jumpa size baju nie haaa ...Last last amek jela size budak budak sesuai ngn badan den yang memang saiz budak budak nie .hahahahaha
Tapi yang sangat tak boleh bla bila satu family satu tema navy blue kecuali aku warna hijau .hahaha
Nie semua kerana takde size so takpelaa nampak la lain daripada yang lain sikit kann ?hahahahaha
Tahun nie jugakk,Firstime beraya dengan anak buahh yang bambam Nur Qaisya Umairah :)
Sepanjang raya nie asyik melekat ngn aku jeee kalah mak diaa .hahaha
Bila datang raya rumah orang ,soalan pertama orang akan ingat aku la yang kahwin tahun lepas tu padahal abang aku ..then tanye "eh kamu kan kahwin tahun lepas tu?anak eh?ya Allah tembamnyaaa anakk,mamanya sekeping je badan..pandai jaga badan ye ,ha ni mana husband ?tak ikut?"
Family aku semua gelakkk ,padahal bukan aku .hahahahaha
Bak kate ibu,tu maknanya aku ade ciri2 nak jadi isteri n seorang ibu la tu..hahahaha
Klau makcik pkcik ckp cmtu mesti ayah n ibu akan kate "InsyaAllah ,nie anak bngsu kami bru 21 nie haaa, acu si budak tembam nie ..tapi InsyaAllah dia pon coming soon ni ..hahahahaha"
Aku " doa doakan la saya cepat jumpa jodoh ye .hahahahahaha"
Banyak gambar ngan si bambam nie,sebab dia asyik nak berkepit jeee ngn acu dia ni .hahahaha


Nur Qaisya Umairah :)


1st Syawal
#TeamRayaPerak


2nd syawal
#TeamRayaKL


1st Syawal
Kesayangan hambaa,Family :)

                                           
                                                                        3rd Syawal
                                                           Siblings at Temerloh,Pahang
                                                                  #TeamRayaPahang

                                           
                                                                Family Hj Hamzah :)
                                                                 #TeamRayaPahang

Selama 4 hari tak dok rumah,berjalan jee rumah ke rumah sampai la ke Pahang kami pergii ..
Finally bertahun tak jumpa satu satunya adek bradik arwah tokwan yang tggal Tok ya(pakai kopiah hitam) yang menetap di Bera,Pahang ..Selama 6 tahun arwah dah tinggalkan kami semuaa ,atleast dapat gak jumpa adek arwah yang muka betul betul sebijik macam arwahh ...aku la orang yang paling rapat ngn arwahh ,dapat tatap wajah Tok Ya dapat gak lepaskan rindu aku kat arwahhh sampai menitis airmata tak dapat menahan rindu aku yang teramat pada arwahh sebab arwah menghembuskan nafas terakhir dengan mata aku - Al-Fatihah :(

Sunday, 1 May 2016

Warna air kencing yang perlu dikenalpasti !

Assalamualaikum ,hai !

 Harinie fiqa nak share tentang bende yang memang kita tidak dapat tahan ...bende ni wajib kita buat setiap hari dan tak elok jika kita menahan nanti penyakit menyerang sebab fiqa pernah mengalami dan perit sakit tu memang perghh sampai fiqa pengsan kat event sebab menyerang secara tiba-tiba ...time tu event besar pulakk tibe2 pagi tu fiqa elok je breakfast dengan staff2 then tibe2 fiqa pergi jage booth, fiqa rase nak pitam n tekak loyaa sgt ,mmg fiqa trpksa tgglkn booth berlari ke toilet dan fiqa muntah2 ,then pergi balik booth kawan tego muka fiqa pucat sangattt ..mmg fiqa tak bermaya langsung time tu ..memang org kate spoil mood la !event kot ..tapi bende tak duga ,fiqa terus call ibu fiqa suruh amek kat matic then ibu & abg fiqa datg amek dlm kereta habis fiqa muntah2 mmg tak dapat nak control dan pinggang fiqa sakit gilaa time tu ..airmata tak dapat nak tahan punya la sakit igtkn keracuan or appendik terus bawak g hospital KL bwk ke kecemasan ,amek darah,check air kencing, doktor picit2 pinggang aku mmg meraung aku kat dlm tu..doctor syak aku batu karang..dia bg ubat then kalau xelok dlm masa 2 hri dia akan buat operation..lagila aku nangis bende aku paling takut ..malam tu sakit makin menjadi walaupon dh mkn ubat tahan sakit..mmg nk g hospital fikirkan pasal operate fiqa tahan jugakk ..menitik nitik air mata keluar tahan sakit..tapi Alhamdulillah 2 hari lpstu elokk lps amalkan mkn lobak putih rebus,minum air barli & air tembikal cmpur gula batu...tp kdg2 ade gak dtg menyerang tapi sekejap2 tak sakit mcm tu tapi harap tak datang dahla ..sakit diaaa mmg menyeksakan...so that's why org kate jgn tahan kencing,bahaya!lepas kejadian tu fiqa tak berani nak tahan kencing...  

Kita selalu perasaan air kencing kita, kadang-kadang putih jernih, kadang-kadang kuning. Ada masa tertentu, kuningnya sangat pekat. Belum lagi warna air kencing yang pelik ketika hamil. Ada juga yang menghidapi air kencing kotor.
Warna dan bau air kencing membawa makna yang penting tentang status kesihatan anda. Buah pinggang ialah organ yang bertanggungjawab menghasilkan kencing. Warna kuning pada air kencing pula disebabkan oleh pigmen yang disebut urochrome Warna air kencing yang normal ialah kuning pucat.

Ini saya ade nak kongsikan daripada sumber Klinik Cleveland di bawah ini sangat berguna. Dengan ini,anda boleh ketahui warna air kencing anda dan  selepas melihat ini jika anda bimbang tentang warna air kencing anda, disyorkan agar berjumpa doktor dengan segera untuk membuat pemeriksaan lanjut.





Monday, 25 April 2016

End Of My Diploma ! :)

Assalamualaikum,hai !

Korang semua apa khabar?fiqa harap semua dalam keadaan yang sihat sejahtera :)
Fiqa nak kongsi ,Alhamdulillah fiqa berjaya tamatkan zaman diploma dengan jayanya !
Now tunggu nak graduate jee ,serius tak sabar gilooo !
Alhamdulillah presentation untuk praktikal pon berjalan dengan lancar walaupon time present tu macam gagap jugaklaaa.hahahahaha
Okayla nie ade sedikit gmbar fiqa ngn warga MaTiC & Fiqa dan kawan2 kolej berjumpa kembali round satu loqstaq laaa ,lepaih rindu ..btw thanks dilla bambam sudi bawak kami round loqstaq :)
Terima kasih juga kepada warga MaTiC beri tunjuk ajar,beri layanan yang baik,bawak kami jalan2 dan melayan kerenah kami yang xbetol ni !Walaupon dah abeh praktikal ,bila datang MaTiC korang masih layan kami same ..korang memang sporting sangat2 ! I love you all:D



Teman seperjuangan praktikal .



Staff2 MatIc :)

Warga Tourist ass MaTiC 


MaTiC,Jalan Ampang

Round LoqStaq ,Tun Mahathir :)

Lepaskan Craving ,dating Loqstaq wajib makan Waiwai
Makanan Thailand ala ala Boat Noodle
Nie 10x lagi sedap dari Boat Noodle,Pure Thailand made
Wajib rasa kalau datang loqstaq ,Bawah jambatan Datuk Kumbar,Alor Setar.


Thanks Dilla ,kerana hg sudi bawak kami lepaihkan rindu kat loqstaq ni selama belajaq kat sini selama 3 tahun ,kawan susah senang sepanjang diploma ,I always love you all.. korang je rajin layan kerenah aku yang senget ngade nii :)

Tuesday, 5 January 2016

The Dried Leaves






































































Just share the story because this comic is so heartwarming and also heartbreaking. 
I love to read this comic :)
So i hope you all will love it too . :D